Sunday, November 13, 2011

Pengalaman Sabah

Considered as Honeymoon package.4D3N..so tak sure rate dia mahal ker murah...kira redah jer..!
Bertolak dari rumah pukul 5.00 pagi..gila!..walaupun semua booking,payment,boarding check in dah buat online...tapi husband aku tetap tak caya...dia suruh jugak datang awal...
Sampai dalam pukul 5.30...flight pukul 6.55...so in between kitorang jenjalan...sampailah ke pintu B10...jenuh...rasa cam nak baring jer kat boarding room tu...bile annouced surh bergerak ke flight jer kitorang terus serbu ..hahaha...

2.30 minit dalam flight cukup bosan..lepas makan jer ..terus rasa boring..takda magazine ker..apa2  ker yg boleh di baca...tinjau2 jugak kat bawah....tapi nampak sampi kuala rompin jer...lepas tu flight dah naik tinggi atas awan...dan episod boring pun mula mencongkam...!

"Selamat pagi kepada penumpang2 flight FY502...saya kapten anda pada hari ini...terima kasih kerana sudi terbang bersama kami...bla..bla..bla...kita akan mula mendarat dalam 10 minit lagi..."  mendarat????..yahooo...kenapa mesti 10 minit lagi???...kenapa tak sekarang???....proses mendarat ..alahai slow nyer...pastu bila dah touched down kena tunggu turn nak park ...kat setengah jam masa abis...

Tourist guide dah jemput depan pintu terminal...dia hantar kitorang pg sarapan dulu..dalam pukul 10 macam tu..(kat semenanjung baru pukul 9 ..)panas gila..!pastu terus bertolak ke kundasang..amik masa  2jam 30 minit...Singgah sekejap di Tamparuli.. tapi pemandangan sepanjang perjalanan memang cantik...rumah semua lereng lembah !!..walaupun lifestyle diorang boleh di ketegori "kurang mewah"..tapi aku rasa mereka betul berkerja keras ...















Jambatan Tamparuli

Pemandangan biasa di Jalan menuju Kundasang.Rumah semua di kaki bukit.



















Di kundasang kami menginap di Celyn Garden Resort...Cantik sangat..boleh nampak puncak Gunung Kinabalu dgn jelas!..tapi kena main2 hide and seek dulu la...sebab kabus tebal walaupun dah petang..











Puncak Gunung Kinabalu dari bilik..sangat jelas kan????


















Kitorang book bilik yg view Gunung Kinabalu..hehehe...Hebat!















Boleh terus melihat Puncak dari dalam bilik uoalllsss!



Anjung..heaven!!!!



Pemandangan di waktu pagi...kabus macam boleh di pegang dgn tangan..




















Pintu masuk Ranau Poring Hotspring.





Agenda petang tu di teruskan ke Ranau Poring hotspring ,daki canopy walk dan ladang teh sabah..tak plan nak mandi pun kat hot spring tu...hahaha tgk pengunjung lain (terutamanaya pelancong mat saleh) menanggalkan baju dan seluar dalam semudah.."sungguh enak di tanggal begitu saja"..hahah...



 
Nampak macam water fall biasa kan??..tapi sebenarnya ianya adalah sulfuric waterfall..kalau nak rasa mata buta atau kulit melecur..silalah terjunkan diri hahaha.

Tengah daki nak ke Canopy walkway....


Ni plak Canopy walk way..gambar husband sorang jer...sbb aku masa tu mmg dah merah padam muka..!!! kena daki dalam 800 meter untuk sampai kat tempat ni...semua sekali  ada 6 jembatan yg panjang almost 5 meter setiap satu...skeeeriiiiii nokkkkk!!!

Ha...mandilah kat mana2 kolam yg anda suka..tetapi jgn yg ni...harus jadi air rebusan you all..tak nampak tu menggelegak..!


Punca air yg di salurkan ke kolam2 mandi..dah di tapis dan di sejukkan sikit...

Ladang Teh Sabah.

Puncak gunung Kinabalu pun boleh dilihat dari sini.

hehehe...ingat dapatlah hirup secawan dua teh sabah ais ker..rupanya cafeteria dia dah tutup...dah ptg sangat kitorang tiba.

Buah bery sabah...


Pukul 5.40 dah maghrib...bayangkan 5.40 bebudak baru bertaburan keluar dari perkarangan sekolah..
sepanjang perjalanan kita akan dapat lihat ..bebudak,mak budak..jinjing baldi mandi kat sungai..,ada yg bawa bakul berisi sayuran atau buah buahan untuk di bawa pulang...kata tourist guide tu sabah memang mundur 20 tahun terkebelakang dari semenanjung.Kesian kan...


Kami sampai kat tepat penginapan semula dalam pukul 7 maghrib...dah gelap gulita...angin sejuk gila...kabus jangan cerita..pukul 8 dah x nampak apa2..cuba kabus tebal jer...tido awal...buka tv pun cuma dapat siaran RTM 1  jer...


Subuh pukul 4.30pg...sambung tidur sampai pukul 5.30...dah terang??...pukul 6 matahari dah terpacak!!! pukul 7 turun sarapan...makanan not bad..layanan pun bagus...!



Sama rasa cam semenanjung

Sangat selesa


Orang putih pun makan nasik lemak tau...!


Hari kedua check out dari Celyn Garden  terus plan ke Tanjung Simpang Menggayau..(Tip Of Borneo)..perjalanan amaik masa 4 jam...tapi puas hati..sebab tempat dia memang cantik..sebelum tu sempat jugak singgah di Desa Dairy farm ..Ladang lembu ala2 New Zeland gitu..!!!..




Tanjung Simpang Menggayau (Tip Of Borneo)

Kalau anda berada di sini...bermakna anda berada di tapak paling hujung negeri Sabah.

Sebelah kanan Laut Sulu dan sebelah kiri Laut China Selatan..sebab angin tak kuat so tak nampak sangat ombak bertembung.

Cantik sangat

Cantik gila..SubhanAllah..


The view..
   Sampai di Kota Kinabalu kami menginap di Tang Dynasti Hotel...sampai pun dah malam..so makan malam tu di Pasar Filipina...makanan banyak dan tak berapa sedap..tapi sebab lapar dan perlu makan..redah jer la..
Perjalanan ke Simpang Menggayau memang cukup memenatkan!!..Sempat jugak singgah di Rumah Panjang semasa pulang dari Simpang Menggayau





Hari ketiga Pergi ke Pulau Manukan...nama memang famous..tapi taklah berapa happening..sbb snorkeling cuma boleh di persisrian pantai jer..confirm takda ikan..sbb ramai sangat...so aku pg keliling pulau jer..husband aku gi berendam...masuk muzium marin sekejap...pastu balik..tak samapai 3 jam pun kat Manukan.
Balik terus di bawa ker Pasar cendemata (pearl,kristal,beg anyaman,kraft..dan tshirt)..adalah belikan buah tangan untuk sedara mara sikit..pastu pg plak pasar hasil laut..sbb mak pesan ikan bilis putih..(tapi takda pun)..belilah sikit udang kering..ikan masih..kropok amplang..hehehe..siap suruh packing kedap2 ..supaya bau tak kuar...!!


Pulau Manukan

 
Cantik kan chalet dia ...rm800 semalam..



tak dapat tgk ikan sbb air surut..hehehe


Jeti

cuci mata lagi...


Barang tinggalan perang diorang  jumpa dalam laut..



cuci mata


Masjid Terapung Kota Kinabalu


Museum Warisan Sabah




Malam kitorng jenjalan kat sepanjang persisiran pantai..makan seafood yg sedap dan murah kat Tanjung Aru..then pergi ke Signall Hill..Round2 bandar waktu malam...seronok sangat!...rasa bandar KK ni ndia macam tak sama dgn KL...KL hiruk pikuk!..KK steady jer...!

Malam terus lepak..lepas solat terus pejam mata..nak buat anak pun tak larat...!hahahaha!...

Final day...cuma round2 bandar jer..pegi Menara Tun Mustapha,Muzium Penampang..(paling best)..then terus ke KKIA...tunggu punya tunggu..rupanya flight delay!..sepatutnya flight 3.55PM ..sbb cuaca buruk..flight cuma berlepas pukul 6.00PM...jenuh..!..

Sampai KL pukul 8.30PM..terus balik rumah....!

SEKIAN...


2 comments:

syed syzwan said...

Salam.. Nice Blog..
review yang menarik tapi satu part jer yang sy kurang selesa dan x setuju. Pasal kenyataan sabah mundur 20 tahun daripada semenanjung. Teruk sangat ke?? Siapa guide tue..Ada beberapa aspek yang sabah kurang daripada semenanjung tp x seteruk mundur 20 tahun. Dan ada aspek yang sabah nie jauh better than smnnjung.

Rohayu said...

Terima kasih kerana sudi membaca.Ya betul ....selama berada di sabah...ianya tidaklah seteruk yg di gambarkan oleh taurist guide tersebut..